Zo maak je suede schoenen het beste schoon

Zo maak je suede schoenen het beste schoon

Suede schoenen zijn helemaal in trek. Deze populariteit heeft een reden; suede schoenen zijn modieus, ze voelen heerlijk aan en ze zijn uiterst veelzijdig. Prima te gebruiken voor een casual outfit, maar staan ook goed in combinatie met formele kleding.
Als je investeert in een goed paar schoenen, wil je deze natuurlijk ook zo lang mogelijk mooi houden. Suede schoenen hebben meer zorg nodig dan synthetische. In deze blog geven we enkele tips over hoe je jouw suede schoenen kunt schoonmaken.

1. Schoenspray is je vriend

Als je je suede schoenen voor het eerst draagt, is het een goed idee om ze met schoenspray te behandelen. Dit creëert een waterdichte barrière tegen vuil en vlekken. Er zijn verschillende soorten schoenensprays, dus zorg ervoor dat je er een kiest die geschikt is voor suede.

2. Suede schoenen schoonmaken? Gebruik een zachte borstel!

Om vuil en vlekken van je suède schoenen te verwijderen, kun je het beste een zachte borstel gebruiken. Een suedeborstel is natuurlijk ideaal, maar een zachte tandenborstel of nagelborstel werkt ook goed. Borstel de vlek zachtjes in een cirkelvormige beweging tot hij verdwijnt.

3. Suede- of potloodgum

Als je een hardnekkige vlek hebt die door borstelen niet weg lijkt te gaan, probeer het dan eens met een potloodgum. Er bestaan ook zogenaamde suedegummen die speciaal hiervoor gemaakt zijn. Wrijf zachtjes met de gum over de vlek en hij zou moeten beginnen te verdwijnen.

4. Gebruik alcohol of witte azijn

Wanneer de vlek echt hardnekkig is, kun je proberen alcohol of witte azijn te gebruiken. Doop een watje in de alcohol of azijn en wrijf het over de vlek. Laat het een paar minuten zitten en borstel het er dan af met een zachte borstel.

5. Vraag advies

Weet je niet zo goed welke methode je moet gebruiken? Dan is het aan te raden om langs een schoenmaker te gaan. Suede schoenen zijn vaak duur en hebben meer zorg nodig dan normale schoenen. Als jij dan niet weet wat het beste is voor je schoen en je wilt ze zo lang mogelijk blijven gebruiken, kun je dit het beste overlaten aan een professional. 

Beginnen je suede schoenen er dof uit te zien? Gebruik babypoeder!

Als je suede schoenen er een beetje doffig uit beginnen te zien, kun je het beste babypoeder gebruiken. Dit helpt om de natuurlijke kleur van het suede te herstellen. Strooi een klein beetje poeder op de schoenen en borstel het in met een zachte borstel. Laat het poeder een paar minuten zitten en veeg het af met een vochtige doek. Je zult versteld staan van hoe stralend je schoenen eruit zullen zien!

Kunnen suede schoenen in de wasmachine?

Zeker niet! Suede is een delicate stof, en wasmachines zijn er gewoon te hard voor. Wanneer je je schoenen met de bovenstaande tips alsnog niet schoon krijgt, kun je ze het beste naar een stomerij of schoenmaker brengen. Stomerijen hebben speciale machines en chemicaliën waarmee suède schoenen veilig kunnen worden gereinigd. Kortom: wil je je suede schoenen schoonmaken? zet ze zeker niet in de wasmachine!

Hopelijk gaat het met deze tips lukken om jouw suede schoenen schoon te maken. Met een beetje zorg en moeite kun je ervoor zorgen dat je schoenen er nog vele jaren geweldig uitzien! Ben je nog op zoek naar een paar mooie suede schoenen? Bekijk de collectie van Parbleu in onze webshop.

Categorieën: