Kun je zelf een pantalon wassen?

Kun je zelf een pantalon wassen?

Een pantalon wassen blijft een lastig dingetje. Is het nou echt nodig om een pantalon te laten stomen, of kun je een nette broek toch echt zelf wassen? In deze blog kijken we naar beide methoden en geven de voor- en nadelen, zodat jij de beste keuze voor jouw garderobe kunt maken.

Waarom je een pantalon het beste kan laten stomen

Stomen heeft zo zijn voordelen – het is een snel en gemakkelijk proces dat de broek er weer als nieuw uit laat zien. Stomen blijft in principe altijd de beste optie bij broeken die gemaakt zijn van delicate materialen. Denk hierbij aan stoffen als wol, zijde en katoen.

Bij het stoomproces worden speciale oplosmiddelen gebruikt om kleding te reinigen zonder het gebruik van water. De oplosmiddelen zijn minder agressief voor kleding dan de wasmiddelen die bij traditioneel wassen worden gebruikt. Dit maakt chemisch reinigen een ideale keuze voor delicate of dure artikelen. Sinds er geen water en weinig hitte wordt gebruikt, is er ook geen kans dat de kleding krimpt. Bovendien is een chemische reiniging beter in het verwijderen van vlekken.

Nadat de cyclus is voltooid, wordt de kleding uit de machine gehaald en gedroogd. Sommige stomerijen bieden ook een persservice, het persen helpt kreukels te verwijderen en kleding een netter uiterlijk te geven.

Nadelen van kleding stomen
Chemisch reinigen kan echter duur zijn en het is niet altijd handig om je broek naar de stomerij te brengen.

Wat voor pantalon kun je zelf wassen?

Het is dus aangeraden om een pantalon te laten stomen, maar kun je hem echt niet zelf wassen? Dat ligt aan de pantalon. Een goede vuistregel is dat wanneer de broek gemaakt is van natuurlijke vezels zoals wol of linnen, je het beter chemisch kunt laten reinigen. Broeken van synthetische vezels, zoals polyester, kunnen meestal in de machine worden gewassen op een zacht programma.

Gelukkig hebben de meeste pantalons gewoon een waslabel waarop staat hoe de broek gewassen kan worden. Als op het wasetiket staat “alleen chemisch reinigen”, dan moet je de broek zeker chemisch reinigen. Maar als er staat dat de broek in de machine gewassen kan worden, dan kun je hem waarschijnlijk veilig thuis wassen.

Als je niet zeker weet of je broek thuis kan worden gewassen, is het altijd beter om het zekere voor het onzekere te nemen en het chemisch te laten reinigen.

Pantalon zelf wassen

Als je toch kiest om een pantalon zelf te wassen, dan is het kiezen van het juiste wasprogramma cruciaal. De algemene regel is om de delicate of zachte cyclus te gebruiken en de broek in koud water te wassen. Kies bijvoorbeeld voor een fijnwas- of wolwasprogramma van 30 graden.

Vermijd het gebruik van agressieve wasmiddelen die de stof kunnen beschadigen. Kies in plaats daarvan voor een mild of zacht wasmiddel. Gebruik geen waspoeder, dit kan namelijk vlekken achterlaten.

Drogen en strijken

Haal nadat het wasprogramma klaar is de pantalon zo snel mogelijk uit de wasmachine. Pantalons kreukelen namelijk snel. Centrifugeren is niet nodig. Om de kreukels te verwijderen, hang je de broek op een kleerhanger en strijk je hem met de hand glad. Wanneer dit niet goed genoeg helpt kun je ook een stomer gebruiken of de broek strijken op een lage temperatuur.

Onze stomerij in Dordrecht

Alexander Roodfeld heeft een eigen stoomservice! Als je geïnteresseerd bent in deze handige en betaalbare dienst, bezoek dan deze pagina (stomerij Dordrecht) of neem direct contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Categorieën: